O Utrecht lieve Stad, hoe zou ik u vergeten.. (Anna Maria van Schurman, 1654)
Op 13 januari 2016 mocht ik met de burgemeester van Utrecht, Jan van Zanen in gesprek . Toen ik vroeg in het fraaie nieuwe stadskantoor naast Utrecht Centraal arriveerde en ik intikte waarvoor ik kwam,gaf de computer als antwoord: “Helaas uw afspraak staat niet genoteerd.” Bij de receptie vroeg de hartelijke vrouw, bent u Anna Maria van Schurman? Ik schoot in de lach, en zei, nee, ik ben Pieta van Beek, maar zij is er wel bij, kijk maar hier staat ze met een zelfportret op het koffertje afgebeeld! Bleek de afspraak genoteerd te staan tussen Jan van Zanen en Anna Maria van Schurman. Prima!
Na wat wachten ontmoette ik de burgemeester in zijn kamer op de 20e verdieping. Met een juweel van een uitzicht op de Dom. Hij had zelfs zijn ambtsketen voor Anna Maria van Schurman aangedaan. Ik gaf een soort college over haar leven en werk en wat ze nu nog voor de stad kon betekenen (vrouwenemancipatie, interreligieuze dialoog, kennis van het Arabisch, Utrecht als culturele hoofdstad van Europa, etc.). Hij stelde scherpzinnige vragen en vroeg tenslotte of ik met hem op de foto wilde.
Daar staan we dan, hij met de boekjes met onbekende bronteksten van en over Van Schurman die ik hem schonk (haar roem reikte zelfs tot in Koningsbergen, nu Kaliningrad) en ik met al te veel boeken met onleesbare titels in mijn handen: haar Utrechtse bestseller Opuscula Hebrae Graeca Latina et Gallica uit 1652, het boek De eerste studente: Anna Maria van Schurman (1636) en het prachtige jeugdboek van Susanne Honders Slimmer dan iedereen.
Het lijkt waar wat Rotger zum Bergen in 1655 dichtte: er zijn geen gebouwen die de stad Utrecht zo beroemd maken als, nee niet de Dom, maar het huis erachter,  het huis van Anna Maria van Schurman

 

 

 

Mr. Jan van Zanen (mayor of Utrecht City) schreef in zijn fotodagboek van 13 januari 2016

http://www.janvanzanen.nl

Ontvang uit handen van dr. Pieta van Beek (Utrechtse wetenschapper en vrijwilliger bij de Domkerk), het eerste exemplaar van een publicatie over de eerste Utrechtse vrouwelijke student Anna Maria van Schurman (1607-1678).Schurman was een fenomeen in haar tijd (‘O Utrecht lieve Stad, hoe zou ik u vergeten‘). Het is een fraai vormgegeven publicatie met als titel ‘Herrezen uit de as’. Aardig.

Baie dankie!

 

De complete Dom
Van Zanen en Van Beek

Herrezen uit de as

Herrezen uit de as

A van Schurman en Jan van Zanen